【育兒秘笈】8招讓孩子遠離病菌!
2018年04月19日18:21
0
0

有時我望住包包就會回想佢 BB 時,照顧佢好容易只需要餵奶、掃風、換片 佢極其量出現皮膚敏感一段小日子,見佢又紅又大撻當時真係好肉赤又唔知點 幫佢,但感恩醫生當時叫佢轉食雀巢®超級兒童能恩®奶粉 (https://goo.gl/N2CrtE),佢轉食一星期後皮膚好返之餘仲無再返發, 早知就一早幫佢防敏,咁佢就唔駛辛苦咁耐啦!

0
0
 

所以我好注重防敏,即使佢而家都差不多四歲,我會盡力 keep 住佢腸胃好感恩 皮膚無乜大問題,但防敏防患病係家長不停要做的事

近日天氣時冷時暖又時乾時濕流感又爆發做家長好難唔擔心,但擔心又唔代表唔會發生,包包入K1後幾乎每月一小病,所以我近日開始努力幫佢維持健康,以下集合了一個對付敏感或病菌的小措施

1.BB 階段有皮膚敏感或便便唔太好,可以考慮轉pHF水解蛋白奶粉,因為有些奶粉當中含有大分子牛奶蛋白會增加敏感風險。

2.BB 食固體時唔好餵佢食有激素食物,例如…雞肉,一定要揀有機雞肉直到一歲先再試其他品種。

3.秋冬天盡量減少飲去濕湯,要由身體同保濕,食多d潤肺食物因為肺熱都會對皮膚有影響的。

4.當小朋友有感冒或傷風時,除了補充維他命之外,仲可以晚上浸腳;浸腳可以令人安睡之外,外感時加幾片薑去浸腳浸到少許出汗係可以驅走身體同寒氣的。

5.鼻敏感要早晚用生理鹽水洗鼻、開空氣清新機、而且每晚最好幫床鋪除塵,天氣乾燥時鼻敏感人士最容易鼻塞,除了洗鼻外仲可以放個加濕器。

6.每天曬太陽,自從包包不停病後,只要有陽光我都帶佢落樓下花園玩,令佢每日吸收維他命D。

7.每逢小朋友出汗後要抺乾汗水,否則好容易「攝」親的。

8.搭校車一定要帶口罩,學校流感高峰期會勤於消毒或令空氣流通,但校車小朋友密集困晌車上又唔會點開車窗,夏天又只開冷氣,只要有一個小朋友病就成車菌了

以上8項都係我努力做中,當然要病都擋不了但至少唔係完全無防範呢~

各位家長一同努力喔!

#資料由雀巢防敏1000天計劃贊助 #防病防菌的八招

原文連結:

【育兒秘笈】8招讓孩子遠離病菌!

相關文章:

【育兒秘笈】8招讓孩子遠離病菌!

我係大少奶

散文與食譜作者、專欄作家;除了寫食譜及食評,還有旅遊及美容產品

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽