3 香港都玩 21Mbps 無限數據,唐樓 8Mbps 住戶終於得救
2018年05月16日07:47

上年年尾,各大電訊商就推出 4.5G 不限速無限數據計劃,最平每個月只需 $298+$18 行政費,不過呢個價錢相信有些讀者覺得依然太貴。

有部份讀者就偏好使用限速月費計劃,始終大家日常未必需要在短時間內提及大量數據使用,而無論是限速月費計劃或者不限速月費計劃在繁忙時間都一樣面對網速不流暢等問題,再者日常又有幾可需要使用多達幾百 MB 的下載速度呢。

0
0
到了上年12月,SunMobile 就率先推出 21Mbps 無限數據月費計劃,客戶只要選購 21Mbps 限速 5G 月費計劃, 再每月加多 $68 蚊就可享用限速 21Mbps 無限數據計劃,而筆者之前都提及過這計劃應會在幾個月後會其他電訊商仿效。

0
0
根據 2018 年 5 月 15 日的消息,3HK 即將推出的限速月費計劃就仿效 SunMobile 的做法, 基本限速 21Mbps 5GB 數據月費 $78,另外需繳付 $18 行政費,另外可選擇加多 $68 開通無限數據,玩法與收費與 SunMobile 一樣! 即每月 $164 就可享有21Mbps 無限數據計劃。

呢種 21Mbps 無限數據計劃速度唔算極快,同傳統寛頻 100M 入屋比較都仲係有啲慢,但係佢勝在平,HK$78 + HK$18 + HK$68 都仲係 HK$164,相比起好多舊樓個條得 8Mbps 嘅電話線收成二百蚊仲好抵。

呢類無限數據計劃也都衍生出一批新用家,利用呢類無限數據取代屋企上網,配合有 LAN 線插頭嘅 WiFi 蛋,令屋企嘅電腦可以插線上網,手機、平板及電視用 WiFi 上網,睇波唔會再 Load 極都係得漏斗(雖然都係會窒 XD)。

【報價】NETGEAR Nighthawk M1 香港版正式上市,HK$2,980 即日發貨
【報價】NETGEAR Nighthawk M1 香港版正式上市,HK$2,980 即日發貨
呢輪賣到好行,有 LAN 線插頭嘅 4G WiFi 蛋,最特別係佢有一個 LAN 線插頭咁大把,可以插線入電腦,唔駛梗硬用 WiFi,多左擴展功能。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽