「眼飾」成內地新潮物 一個鐵框值1380人仔?
2018年05月17日20:24
眼飾的價格為1380元人民幣。網圖

【星島日報報道】內地近來流行戴「眼飾」,但並非過去的無鏡片眼鏡,而是各種各樣的有水晶、鑽石做的眼罩、鐵框等。有香港網民在社交平台群組發文指對這種潮流感到不解,「潮流呢家野.........真係好難捉摸」,帖文獲近千人認同。

該名女網友轉貼出一款眼飾的照片,可見眼飾是一個鐵框卡著兩邊耳朵,然後在其中一個眼睛前方鑲上一粒鑽石;而該眼飾的價格為1380元人民幣 (約1701港元)。不少網民笑言不懂欣賞,「1380買條鐵線?1380自己買啲鐵線返屋企屈到你手軟啦!」、「以為入院嗰啲喉」。

有人認為眼飾潮流可以叫做「搵嚟搞系列」,又指除了鑽石,亦有單邊青色眼鏡等,「我次次砌完模型都大把呢啲框,都唔知原來咁值錢。」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽