晉擊狂人
2018年01月25日18:01

強者經常勇於挑戰自己,張晉?新戲《狂獸》中,不論造型或動作,都要突破自己,?導演李子俊?精心打造下,成功化身瘋狂刑警。今次「Paco巨星飯堂」,我就邀請電影?兩位中堅份子,去到位於銅鑼灣?「心燒食堂」,品嘗特色?日本料理,細說鏡頭背後?故事。

協力☆吳靜 攝影☆梁比利

化妝☆翁嘉齊 髮型☆Eve Wong@Hair Corner

服裝提供☆Koyo 設計☆美術組

從影突破

電影?導演李子俊,雖然今次首次執導,但佢係資深?電影人,曾為《聽風者》、《盲探》、《竊聽風雲》系列及《全力扣殺》等電影,擔任副導演。講到電影叫《狂獸》?原因,子俊表示:「將人性推到極點,就只會剩番狂性同獸性,?部戲阿晉身為警察,誓要捉到樂仔(余文樂),而樂仔就搏晒命咁為??黃金,就體現??兩種人性。」

阿晉?造型突出,又紋晒身仲染埋一頭金髮,為?查案不擇手段,幾近瘋狂的刑警,?終極預告中,佢仲暴打樂仔嚴刑逼供。佢話:「籌備?時,我睇到造型設計都無辦法即刻接受到,我就同編劇傾?好耐,了解呢個角色因為平時面對太多魔鬼,於是佢就要先將自己變?魔鬼,咁?罪犯先會對佢產生恐懼。不過都有?唔方便,我?女?我拍攝?時候話,唔鍾意我染金毛,??家拍完,又話掛住我?金色頭髮!哈哈!」

不過,阿晉就笑言,從此怕?染金毛。「因為我漂?很多次髮,先染到戲入面?隻金色,拍?陣又補染?好幾次,我?頭髮已經damage晒,連梳頭都梳唔到,次次開工都要搽好多護髮油,但每日拍打戲,又要由頭濕到落尾,真係令我好煩惱。」

「雙晉(俊)」阿晉同導演子俊,為即將上映?《狂獸》傾盡全力,令人對電影加倍期待。

▲我帶兩位嘉賓去到位於銅鑼灣?「心燒食堂」,?暢談《狂獸》背後?故事同時,又品嘗到特色?日式料理,一舉兩得。

▲富山小白蝦($88/份),每日空運到港,炸至金黃香脆,佐酒一流!

▲脆炸粟米金磚($68/份),香甜粟米外層脆卜卜,屬另一佐酒良品。

▲燒白鱔($88/串),厚切?白鱔加上獨特?燒汁,令人忍唔住要encore。

▲飾演警察?阿晉,?戲中應付海量動作場面,有姿勢有實際。

▲雖然今次係子俊(右二)首次執導,但昔日佢同曾國祥(左一)、樂仔(左二)都合作過,所以溝通一定冇問題。

窩心囡囡

講到連場打鬥,阿晉話:「最難忘?船上面打,一邊演戲仲要承受搖晃?感覺,個人完全冇晒方向感,打完都唔知自己?邊,淨係知道?實扶手。我記得有一幕,志叔(武術指導李忠志)要我乘住個浪?來勢,跳起然後打樂仔,整個動作好講timing,要食到個浪又要打,仲要記對白,所以都拍?幾個take。」

雖然要由頭打到落尾,阿晉坦言,辛苦都係值得?。「好多場打戲都好難忘,好似?魚市場追逐?場打戲,因為地面又濕又滑,我對腳難免會有瘀傷;另外我同吳樾?漁船上面打,有成十幾個鐘都要濕身拍打戲,但係?時?氣溫只得十二度,其實好辛苦!

「我小腿?度損?,但要濕身拍戲,所以拍?時候,我要食五種抗生素,防止傷口發炎,但係每晚收工返到屋企,我個女知道我痛,就幫我貼膠布,?一刻真係咩都抵番晒。」

雖然戲中?金毛造型唔得囡囡歡心,但阿晉?飯?當日?「鬢辮Look」(小圖),就出自太太蔡少芬手筆,髮型師只係幫佢維持靚look,咁一眾「女王」就最Like啦!

▲阿晉(右)同樂仔?精采對打,上船下海,令身為武術高手?前者都話,係從影以來一大挑戰。

▲▲拍攝動作場面,難免會受傷,但係阿晉經常?戲中下海演出,令佢小腿?皮外傷,成日傷上加傷。

▲心燒龍串鳳($48/串),為蝦乾釀雞翼,香脆雞翼帶淡淡鹹香。

▲海膽意粉($198/碟),原板上海膽配上溫泉蛋,加埋意粉入口,鮮甜又唔dry。

水底真情

子俊就話,?拍攝前已經想?極端天氣下拍水底打鬥戰,「?時我覺得自己?想法太癲,但提出之後,Paco(監製)同?演員都大力支持。阿晉同家棟完全唔識潛水,但係為?部戲,佢?都進行密集式潛水訓練,為角色做足準備。」

劇組成員間仲好和諧有愛,子俊不忘感激一眾演員。「為?整部電影營造一種特殊氣氛,故事入面唔少場景,都?大雨情況下發生,後段更加有暴風雨中潛水?場面。所以由?香港開拍,到移師無錫拍攝,演員同工作人員,都要?全身濕透?狀態下面工作,有一晚更加?黃色暴雨警告下,捱更抵夜拍攝,真係好辛苦!我特別要多謝佢?!尤其?演員方面,?拍攝潛水部分時候,由初初唔識潛水,到拍可以徒手潛水,佢??專業實在令我太感動!」

▲?水深九米?巨型水池拍攝,導演盛讚?重裝備?樂仔,專業到全情投入。

▲燒特級牛?芯($68/串),特別juicy。

▲汁籃蝦($138/份),鮮蝦配上自家製醬汁,提升味覺層次。

▲燒松葉蟹蓋配多士($88/份),鮮香又夠rich。

子俊坦言,今次滿足於挑戰拍「水戰」場面,??家仍偶有回味。

心燒食堂

地址:銅鑼灣駱克道487-489號駱克?22-23樓

電話:23838686

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽