【家居風水】睡房風水禁忌,你知多少?(上)
2018年03月12日17:19

睡房係休息嘅地方,由於睡房停留時間較長,一般會比較注重舒適程度,從而忽略咗風水嘅重要性。其實睡房都有好多風水問題需要注意,究竟可以係邊方面著手?裝修佬話你知。

0
0

睡房幾大先合適?

睡房太大,風水之氣容易淡散,夫妻易爭執;住係太細嘅睡房空間,久而久之會影響屋主嘅身體健康及精神情緒;所以睡房不宜超過100尺,小於30尺。 睡房適合咩形狀? 睡房形狀以方正為宜,不宜窄長,咁樣才有利於通風,睡房門不可直對廚房門,床頭要靠牆。

睡房要有窗?

睡房不可無窗,光線太暗,或空氣唔流通,易導致陽氣不足;床頭不可係橫樑下,天花板宜平坦,忌有橫樑。

睡房適合養金魚嗎?

係風水學來講,睡房唔適合養任何動物。雖然話養魚可以添加生氣,但如果處置不當嘅話,會容易有破財問題。

睡房病理有邊啲禁忌?

1、廁所門不可對床頭--主痛風、風濕、頭痛。

2、睡房門不可對床頭--主神經痛、頭痛。

3、床頭不可靠在廁所牆--主腰背痛、風濕痛。

4、床頭不可靠窗--易缺乏安全感、造成精神緊張、影響健康。

0
0

睡房風水寶物

風車

風車並非中國特有,係其他國家亦可以見到;只要善信用手轉動風車,則來年風調雨順,財運享通,身體健康。

五寶獸

一般來講五寶獸包括有「老虎、蜘蛛、蛇、蠍子、蜈蚣」,無論如何都要有老虎,然後同其他四類擺放一齊。

葫蘆

葫蘆有除病之用,一般掛係病者睡床前或擺放在病者床側,葫蘆可採用天然葫蘆瓜晒乾成品或銅製葫蘆。

鳳凰掛畫

鳳凰被譽為瑞獸,比孔雀仲高貴,係居室內掛呢類圖畫代表容易招貴人。

水晶球

水晶球能夠將能量擴大,所以係睡房內擺放水晶球,有催吉納財含意。

(文:巨龍)

(以上圖片均來自網路,如有任何版權問題,請與本站聯絡)

原文連結:

【家居風水】睡房風水禁忌,你知多少?(上)

相關文章:

【裝修設計分開做?】 (裝修中伏大全)

裝修佬

致力於令香港沒有麻煩/爛尾的裝修。為實現這個使命,全體裝修佬成員不斷努力,推動裝修、建材、家居市場的規範化,改變著數千萬家庭的裝修方式和置家理念,為用戶創造卓越的互聯網裝修體驗。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽