【廚房清潔】必學!日本達人推介廚房清潔用品+秘技
2018年06月20日19:51

【廚房清潔】唔少人都好怕做廚房清潔,因為污跡特別難清除。上星期的日本電視節目《KinKi Kidsのブンブブーン》,找來了家務達人,去教堂本剛、堂本剛一及嘉賓長瀨智也3個獨居中佬一些廚房清潔用品及秘訣,樣樣都好實用!

撰文:主場・日本 | 圖片來源:電視截圖

延伸閱讀:

味の時計台拉麵+炸雞+咖喱牛肉麵+點心!旺角最新Foodcourt|旺角T.O.P

台灣3大減肥網紅|20萬以上followers 分享減肥經歷

01 | 萬能去污清潔膏:「ハイホーム」Hihome

原材料主要是天然的石鹼及珪華石(湯之花),非常有效去除不同地方的污跡,如煮食用具的燒焦跡、鏡、浴缸、餐具等等。

「ハイホーム」Hihome去污清潔膏

Hihome有點似黏土,入面有粒子很細的研磨劑。

例如,廚房星盆的油跡及水跡。用法非常簡單,戴著膠手套,拿出一點,直接在星盆上擦。

之後用清水沖洗即可!

明顯見到磨了的部分,連水滴都不會留低!

可以於日本Amazon、Tokyu Hands等地方買到。

02 | 清潔茶跡咖啡跡:鹽+保鮮紙

雖然市面上有好多清潔劑可以去除茶跡及咖啡跡,但買到成屋都係一支支的清潔劑,見到都煩!原來,有個好簡單的方法,可以有效洗走茶跡及咖啡跡……

材料就只係普通的保鮮紙加上食鹽。

首先,將一塊保鮮紙隨便摺成一小塊。

加一點點水,及一點食鹽,像百潔布般擦杯。

轉眼間,污跡就會消失,再用清水洗一下便可以用!

03 | 唔怕洗衫時甩色:Colour & Dirt Collector

應該人人都試過被阿媽或工人洗衫,明明係白色,變咗其他色,喊都冇用!有咗呢張「紙」,真係天下無敵,以後都唔使用手洗白色衫!

Colour & Dirt Collector・每盒12片・518円(香港網店都買到!)

呢張紙,係放入去洗衣機同啲衫一齊洗,作用唔係防止彩色的衫甩色,而係吸收晒啲甩咗嘅色,唔會染落白色衫上面!係咪好勁呢?

小小一片,就可以於洗衫時防止白色衫染上其他顏色!

係咪信唔過呢?(光一都唔信!)所以,節目預備好做個小測試。

Step 1:準備兩杯加咗色素的水,代替從衣物甩出來的顏色。

Step 2:將一塊Colour & Dirt Collector及一塊白色恤衫布放入去其中一杯色素水入面。

Step 3:另一杯色素水則只放白色恤衫布。

Step 4:不停攪動,模仿洗衣機內的狀態。

Step 5:1分鐘之後,將恤衫布拿出來。

結果一目了然!右邊的是放了Colour & Dirt Collector,左邊的是沒有放。

再看看Colour & Dirt Collector,完完全全變了紅色!

右邊放了Colour & Dirt Collector的那杯水變了透明,左邊,當然仍是紅色!

3人都覺得好厲害!長瀨智也表示超級想要!

下一頁:【日本100円店】必買!10件DAISO新登場+超方便廚房用品

0
0

延伸閱讀:

【食是食非】準確分辨紅肉白肉!牛肉最補血 豬肉卡路里最高

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽