愛在90後
2018年07月11日17:30

&#134513家?科技日新月異,一對情侶即使相隔異地,都可以零距離,令愛情缺少?等待?珍貴。新片《某日某月》,就以九十年代做故事背景,帶出那些年小情侶?堅定,當中細節相信會勾起唔少觀眾?共鳴。

今次「Paco巨星飯堂」,我就邀請電影?導演劉偉恒,率領戲中?「訓導主任」雷頌德(Mark),及「親民Miss」陳茵媺(Aimee),去到位於銅鑼灣?「阿一海景飯店」,品嘗特色?中菜,暢談拍攝現場?點滴。

髮型☆Lorraine Lam @ Hair Culture(陳茵媺)

化妝☆Marsha Ma(陳茵媺)

協力☆吳靜 攝影☆蔡豪 設計☆黎志堅

主角夠Pure

電影講述熱愛觀星?湯怡,與反叛?原島大地?海邊相遇,暗生情愫。後來原島大地被父親送到寄宿學校,數月後仲要移民外國。二人日後難以相見,加上湯怡?母親不斷阻攔,但最終他們排除萬難,展開一段遙距戀愛,同時仲要面對親人、老師及同學等各方面?挑戰同衝擊。

導演劉偉恒表示,故事係承接佢首部執導?電影《王家欣》。「上一部係講尋找?愛情,今次就係等待?愛情,兩個人見唔到面,咁點呢?就係要等囉。」

搵湯怡同原島大地做男女主角,劉偉恒解釋原因係:「當我寫呢個故仔時,我想由一個好乖?人去做,但唔可以扮乖,要真乖。我留意?湯怡好耐,佢真係一個乖乖女?,約佢見面時,佢真係好乖,佢唯一擔心係要做一個十幾歲?學生,但我同佢講你做到?。

「至於原島大地係我隨口講?,因為前年?金獎像見到佢,覺得佢有日本人?氣質,當時我話如果係原島大地演就好?。跟住電影公司幫手穿針引線,即刻搵到?日本讀緊書?原島,咁?就到?邊?暑假,於是佢就返?拍?。」

?劉偉恒(右)執導?新作《某日某月》中,Aimee(中)同阿Mark(左)都有突破?演出,電影將於本月31日上映,到時真係要多多留意。

▲導演(右)對男女主角原島大地(中)同湯怡(左)?表現,相當滿意。

▲我帶三位嘉賓,去到位於銅鑼灣?「阿一海景飯店」,品嘗特色?中菜,大談電影經。

▲我?今次品嘗?「鮑魚套餐」,價格由$985起,詳情可向餐廳查詢。套餐有八個菜式,包括呢個香芒龍蝦沙律,夠晒開胃。

▲咖喱鵝肝焗蟹蓋,啖啖鮮味。

▲紅燒竹笙雞絲遼參羹,香濃味美。

實力派配角

阿Mark?戲中飾演一個好嚴厲?訓導主任,負責管教原島大地,仲周不時鬧佢。劉偉恒笑言,識?阿Mark好耐,仲話佢平時好Cool又冇乜表情,於是就大膽問佢:「我有個角色要黑口黑面?,你制唔制?」

阿Mark好快就答應,佢話:「我拍親齣齣戲都係搞笑?,佢(導演)話呢部真係唔係搞笑?,我未試過拍一齣唔係搞笑?戲,今次終於可以好正經咁做一個角色,咁我即刻制囉。」

另一個原因,係今次演出對阿Mark?講都算容易,「其實我不嬲係咁(Cool),但&#134513家脾氣係好??,所以角色只係做番較早前?我,即係脾氣唔好?陣時,過程都好好玩?。」

Aimee飾演?英文老師就同阿Mark相反,性格善良,與學生比較friend,仲教原島大地追女仔。佢記得電影中最深刻一場戲:「當我終於知道男朋友唔會?,等待原來係冇用?,我覺得好失望、好sad,拍完?場戲我仲喊到收唔到聲,工作人員都行埋?問我:『Are you ok?』。」

▲阿Mark同Aimee?角色性格相反,對戲中?一眾學生有唔同?作用。

▲實力綠葉仲有飾演學校看更?夏韶聲,佢同原島大地最多對手戲。

▲被公認好戲?邵美琪,飾演湯怡?媽媽,演繹動人?母女情。

已為三子女之母,Aimee仍然keep得好,佢話要勤力運動,飲食就可以隨心。

▲紅酒燴牛尾,特別挑選較大?烏拉圭牛尾製作,更有肉地。

▲天白花菇扣鮑魚伴唐生菜,可選擇品嘗唔同?鮑魚,詳情可向餐廳查詢。

阿Mark話好欣賞導演?處女作《王家欣》,所以要把握同佢合作?機會。

除咗唔同性質?愛情,導演?作品另一大特色,係帶出獨有?香港情懷。

老公最贊成

Aimee強調,依然對演戲充滿熱誠,會盡量平衡家庭與事業。「老公(陳豪)都好支持我?事業,接到好角色,我會先同老公度時間,起碼要有其中一個留?屋企照顧小朋友,我?係teamwork?。」

身為三個小孩?媽咪,Aimee可謂圈中索媽之一,但今次接拍電影,就要為藝術犧牲,造型極之老土,仲完全埋沒Fit爆身段,以符合「魯姑婆」外號。「起初感覺導演有少少想試探我,話角色服裝可能有?老土,我就完全唔介意,話造型愈核突愈好,後來佢再俾一副眼鏡我,我覺得?晒!咁先俾到觀眾新鮮感,我都更易投入角色。」

戲中?Aimee堅決守護一段異地戀,現實中佢?多倫多長大,回流香港發展,都有過類似經驗。「好像老公唔應該聽??我都試過遠距離戀愛,所以可以體會到當另一半唔?自己身邊,?種失落同無助。?時我隻身?香港追尋夢想,每晚拍完戲返屋企,要一個人獨對四面牆,冇一個可靠?人?身邊。」

當時?寂寞已經係過去式,&#134513家?陳太一臉幸福,拍完戲仲有老公同三個可愛子女等佢,點會Lonely?

▲大富大貴炒飯,飯炒得既乾身又唔油膩,極考功夫。

▲▲甜品成雙,分別係蓮蓉西米焗布甸(右圖),同精美甜點。

▲電影劇本係導演(左三)同太太王沛然(中)?作品,早前佢?與兩個囡囡,同湯怡(右一)參與謝票活動,仲順便為導演慶祝生日。

阿一海景飯店

地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower535 25樓

電話:91006111

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽