【港姐2018】才藝表演失準 落選都要跳舞 工藤佑采黑面神上身
2018年08月27日22:53

《2018香港小姐競選決賽》昨晚於無綫電視城舉行,三甲亦終於出爐!不過,睇番港姐決賽佳麗嘅才藝表演,(9)工藤佑采表演劏雞咁拉小提琴,實在值得一睇再提!加上,佢無緣晉級後,要再次出場跳舞嘅黑面表現,亦都非常注目,呢位落選佳麗果然令人留下深刻印象呀!

撰文:東方新地|圖片:東方新地、無綫電視截圖

延伸閱讀:

(有片)《延禧攻略》爆笑NG片曝光!佘詩曼雙語讀對白,一招K.O內地演員!

【2018港姐決賽】初做港姐司儀感觸發文 馮盈盈:真係死而無憾!

港姐決賽淘汰佳麗工藤佑采

《2018香港小姐競選決賽》三甲終於出爐,不過,今次就梗係唔係同大家講三甲嘅事啦!皆因落選港姐9號嘅工藤佑采實在太搶鏡,非常之值得一提!昨晚,20位佳麗分兩組進行才藝表演,而喺第二組嘅才藝表演中,工藤佑采嘅小提琴表演認真令各位觀眾非常眼前一亮!

港姐2018
港姐2018

工藤佑采所表演嘅小提琴確係神乎其技,拉到幾乎無一粒音準之餘,仲拉到好似劏雞咁,只係難得佢仲可以咁專注同認真睇譜,十分佩服!

港姐決賽
港姐決賽

睇得出佢真係好落力表演小提琴俾大家聽,只可惜水準就令人跌哂眼鏡。

港姐決賽
港姐決賽

當佢表演完畢,相信唔少觀眾都鬆一口氣!不過工藤佑采拉小提琴拉到劏雞咁都情有可原嘅,皆因佢自稱細細個學過幾年小提琴,最近先重拾琴弓,為咗顯技,都可算勇氣可加。

表演完劏雞嘅琴技後,工藤佑采都可能自知不妙,眉頭一皺。

落選佳麗要再出場跳舞

其後,港姐12強誕生,大熱幾乎全部晉級,而工藤佑彩就無緣晉身。大會之後安排一眾佳麗以泳裝現身問答環節,而八位落選佳麗則要再出場跳舞,淪為dancers。

不過,唔知係咪同已出局同心情有所影響有關,未能晉身嘅八位佳麗皆表現牽強,跳到甩哂Beat!

工藤佑彩出局後跳舞黑面神上身

相信心情最大影響嘅就係工藤佑彩,未知係咪因才藝表演失準,未能順利晉級而心情勁唔靚,出場跳舞時佢一直黑面兼零笑容,個樣望落嬲爆爆咁。

出局後,工藤真係面對住鏡頭都唔識笑, 全程跳舞個樣都幾乎係嬲嬲豬咁!

港姐2018賽果 冠軍17號陳曉華

2018年港姐冠軍正式誕生, 由17號陳曉華奪得!樣貌身材出眾的陳曉華(Hera),今夏於中大護理系畢業,更被爆有個明星前男友狄易達!

最後三強!

最後由陳曉華攞咗冠軍,由上年嘅冠軍雷莊兒為佢加冕!

上年嘅雷莊兒正式卸任!

喺才藝表演環節,陳曉華表演空中瑜珈!

亞軍20號鄧卓殷

現年23歲的20號鄧卓殷(Amber)除了奪得亞軍,仲攞埋最上鏡小姐,成雙料港姐。Amber畢業於港大建築系,現職是是一名見習建築師。在學期間,她曾在由亞洲權威雜誌Perspective舉辦嘅年度設計頒獎盛事A&D TROPHY AWARD獲獎,同時學咗十幾年中國舞,真係才貌雙全。

亞軍鄧卓殷獲讚泳裝環節騷急才,臨場想到為農夫改新名「播種的機」,引得全場歡笑及拍掌。她謙認賽前做足功課,有找過農夫的背景資料。

決賽當晚,從小習舞的Amber表演強項中國舞,難怪獲星級評判激讚。

Amber笑容甜美,比賽當晚表現自然又有自信,獲亞軍也相當合理!

季軍7號丁子田

今屆入選港姐20強的佳麗中,7號丁子田(Sara)來頭最勁,除咗係富二代、提名人係導演張堅庭之外,仲有個喺《BB來了》演陪月員嘅姑媽、甘草女星丁主惠,難怪賽前被視為今屆港姐大熱門!不過她在昨晚表現有點緊張,但仍憑住高貴氣質獲得季軍!

友誼小姐 8號陳靜堯

任小學教師的8號陳靜堯雖未入12強,但在較早前泳裝會見傳媒中,獲20位候選佳麗投選佢做「友誼小姐」,可謂先拔頭籌。

何泳芍、陳苑澄 入5強

入圍5強的候選港14號何泳芍(Honey)和15號陳苑澄表現淡定,發揮到水準,其中Honey未能入三甲有點跌眼鏡,連佢自己都話有少少失望!

身形勻稱的Honey,擁有一身古銅色肌膚,任潛水教練的她被問到如何說服鄭裕玲和汪明荃一齊學潛水,Honey話Do姐身形弗爆,著泳衣絕無問題!

在才藝表演環節,Honey一路唱歌一路玩杯子舞!

陳苑澄:邊度跌低邊度企番起身

15號陳苑澄賽前因挑戰網上流行的「Kiki Challenge」,在汽車行駛時打開車門落地跳舞,將片段上載社交平台即惹來外界抨擊,她事後喊住道歉,而呢晚她表示父母教佢要邊度跌低,邊度企番起身!

延伸閱讀:

【2018港姐決賽】嘉賓司儀齊搶鏡 台上台下爭妍鬥麗!

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽