「我好似肥咗⋯⋯」有一種口頭禪,叫女友的口頭禪|網絡熱話
2019年06月06日16:37

女生是一種很奇妙的生物,生來就是傲嬌貓,擅長口不對心。各位熱戀中的情侶,以下「女友的口頭禪」,妳或是你身邊的那位,中了多少句呢?一起來看看吧!

撰文:Si|圖:劇照、新傳媒資料室

口頭禪#1:「無所謂呀,你話事吖!」

親愛的你今日想食咩呀?「無所謂呀,你話事吖!」男友接到這一句真是萬分為難,因為每一個建議往往都被立刻當掉。親愛的你不就可以直接講你想吃什麼嗎?

「咁我真係無所謂吖嘛!」

「好啦,咁我哋去老麥。」

「…………」

口頭禪#2:「畀多五分鐘我!」/「好快!」/「出緊嚟喇!」

男友們要知道,女生花這麼多時間出門都是為了你們,要仔細穿搭、化妝、set頭,正所謂慢工出細貨,邊似男仔咁牛仔笠記就出街呢。女朋友穿得美美的,男朋友也臉上有光啊,男友們也就多忍耐一下啦!

口頭禪#3:「我好似肥咗……」

親愛的你日日食唔停,肥咗係好正常……不過咁講只係自掘墳墓。女友唔食嘢,男友都咪駛旨意出街有嘢食。就算男友笑住咁答:「你肥咗我都係咁鍾意你㗎!」

「咁即係你都覺得我肥咗啦!聽日出街唔食嘢喇,你都唔准食呀!」

「…………」

口頭禪#4:「你做緊咩呀~」

小編估計這高踞女友口頭禪排行榜第一位,女友們幾乎每通電話的第一句都是:「你做緊咩呀~」男友們要是有半秒遲疑,都會引起女友的疑心,其實男生可能只是在發呆,或是太投入於工作(打機?)之中,一時間反應不來啦!男友們同意嗎?

口頭禪#5:「唔緊要呀,你去啦~」

這句話最常出現在男友要去朋友屋企通宵睇波啦、舊同學/舊同事聚會啦(而前度也會出席)、女友忙到一頭煙而男友要去玩啦⋯⋯等等,男友們,你聽到女友內心的呼喊嗎?「嗚嗚,你留下來陪我嘛~」也許這句才是真心話!

口頭禪#6:「我冇嬲呀!冇嘢喎!」

女友說這句話還會加上一個特別燦爛誠懇的笑容……咦,這個笑容怎麼令小編感到陣陣寒意,但男友們你是否在想:「啊~我的女友實在太寬宏大量了!」你們信的話,小編只能說一句「少年,你太年輕了。」女友要是愈強調自己沒有生氣,男友愈不能粗心大意呀!

(圖:《等一個人咖啡》劇照

延伸閱讀:

【復仇者聯盟4】8大超級英雄片酬逐個睇 Iron Man羅拔唐尼稱霸收近5.9億

牛油果芝士!荷蘭奶製品公司 美國期間限定+熱溶即拉|出街搵食

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽