【小胖阿七】勿睇小個大肚腩 可能係健康警號!
2019年10月23日07:07
10930
10930

我係小胖阿七,有名你叫啦,真係有少少肥,不過算係託賴,以60歲人嚟講,咁多年都算無咩嚴重疾病,呢個都同阿七做保險呢行有關,因為見過唔少客人有大大小小身體問題,都有警惕作用,所以阿七會定期驗身,仲會去做下運動,係阿七比較為食,人到中年,新陳代謝慢咗,就養咗個肚腩仔。

20191023 10930 k01
20191023 10930 k01

不過,阿七有啲朋友仔就無咁好彩啦,有啲到40、50歲,身體就出現唔同問題,最common就聽到「三高」──高血糖、高血壓、高血脂,仲有尿酸、痛風,呢啲都濕濕碎,一般戒口同運動都可以改善。較嚴重係糖尿病、脂肪肝、肝硬化、大腸癌、中風、心臟病、腎衰竭等,聽見都覺得恐怖。

根據衛生署資料,中央肥胖就係女性腰圍超過32吋、男性腰圍36吋,大家快啲睇下自己有無超標。以阿七目測,身邊都幾多朋友有中央肥胖!主因係香港人較多出外用餐,餐廳餐單多數多肉少菜,而且好多人運動不足,返工成日坐,仲要成日涼冷氣,排唔到汗又排唔到毒,健康梗係受影響啦,就會出現唔同嘅健康問題!

呢啲疾病要有年輕化跡象,阿七有個朋友,38歲就中風入院,喺醫院瞓咗好多日,一邊身唔太郁到,醫生話之後要花一段長時間做物理治療。佢係家庭經濟支柱,個仔仔先得6歲,太太愁到不得了,擔心丈夫情況,又驚交唔到租,同時又要照顧好小朋友,阿七一聽到,真係為佢哋擔心!所以成日話,愛錫身體,就等於愛錫家人。其實,呢位朋友後生時都幾fit,成日打波,喺小朋友出世後,佢就成日話忙,就一年比一年肥。阿七都有小朋友,有小朋友之後真係好忙,無咗好多私人時間,同時又想勤奮啲去工作多啲,想賺多啲去改善家人嘅生活,所以真係忙到呢……但係幾忙都好,一定要抽時間去keep好自己個身體,寧願花啲啲時間去做運動,好過到出事時後悔莫及。

點解咁多人唔運動?當然有好多原因啦,忙囉、攰呀、無地方呀,不過最大原因──就係一個「懶」字。好似阿七住嗰個大型屋苑,都起碼有千幾戶,gym room細到得3架單車機、3架跑步機,但係阿七次次去到,明明係假日都有位,無人爭住用,咁方便就腳嘅設施都得咁少人?如果唔係懶,係咩呢?

做運動係有益身心,可以舒緩壓力!只有建立咗做運動嘅習慣,就會唔做唔舒服,不過凡事起頭難,大家可以諗下點樣令做運動變得有趣,例如約埋朋友一齊做、揀自己鍾意嘅運動做。阿七就有為自己設計目標計劃,譬如要游哂全港公眾泳池、跑哂全港運動場,睇下邊個場最舒服。當自己游哂全港公眾泳池、跑哂全港運動場,就發現不經不覺間已經建立咗做運動嘅習慣,仲可以係一家大細親子活動添。

作者:小胖阿七

   本地保險業界先驅,40年前入行的首批從業員,見證無數高低起落,由高峰期的月入20萬的中環人,到突然要由零開始call單儲客,唔介意分享經驗,最緊要你哋聽完有錢落袋。

想追蹤更多最新最好的親子資訊?請瀏覽我們 親子頭條專頁

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽