日本景點:【Cute爆!貓貓車站團隊為遊客服務!】- 蘆之牧溫泉車站
2020年03月02日10:49

日本除左和歌山有貓站長之外,原來位於日本福島「蘆之牧溫泉車站」,就有齊貓站長、設施長、小貓管理員成個主子團隊為你服務!不過日本鐵路公司站方對貓貓們愛護有加,唔會迫貓貓做擺pose同遊客影相,如果他窩在被窩裡不想出來都冇問題,真係份風流工黎!如果會去果邊旅遊既愛貓朋友,一定要去朝聖啊!

▲一黎到蘆之牧溫泉車站,就會見到有3張貓貓相。最右手方邊係第一代貓站長-ばす,之前因遊客閃光燈拍到眼睛出問題,後來離世後,站方就規定遊客唔可以影相。

▲今年5歲既「LABU」(らぶ,Love)係第二代站長,係2015年開始就任職津鐵路蘆之牧溫泉車站,佢屬於品種「美國卷耳貓」,落雪時佢完全唔怕凍,會走出到車站出面睇雪!

▲「LABU」屬於品種「美國卷耳貓」,落雪時佢完全唔怕凍,會走出到車站出面睇雪!

▲而今年三歲設施長「ぴーち」(Peach)原來係站長助手,同讓Peach跟LABU輪流看守車站!

▲「ぴーち」(Peach)經常擺出萌爆可愛既造型!而且佢同貓站長仲會有IG Acc,記錄佢地生活日常。

▲而可愛既新成員職位係「管理員」,依家有兩個月大目前仲訓練中,車站表示會在4月22日舉辦命名儀式!

▲雖然貓貓的確好可愛,不過呢度明文規定唔可愛同貓貓影相架!

芦之牧溫泉站

地址:日本〒969-5123 福島縣會津若松市

車站窗口開放時間:8:30~17:00

貓站長值班時間:9:00~16:00

文宇來源:香港人遊香港/圖片來源:@pandaz_cute、@ponkichi329、@hide5475、@tobineko_0、@ashinomakionseneki

The post 日本景點:【Cute爆!貓貓車站團隊為遊客服務!】- 蘆之牧溫泉車站 appeared first on 香港人遊香港.

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽