寫字樓商鋪跌價 可增整體競爭力
2020年06月12日03:00
對於香港何時能復甦,陳茂波指要視乎疫情及中美形勢。

【星島日報報道】面對經濟下滑衝擊,陳茂波表示,觀察到寫字樓、商鋪、工廈物業價格,全部下跌。「寫字樓跌咗一定幅度,商鋪都係,租金都跌咗,但我哋覺得呢個調整都係有秩序,唔構成系統性風險。」他指,香港寫字樓貴、鋪租貴,影響香港的營商成本和競爭力,「所以佢有秩序地下調,我們覺得無問題,只要它不會做成金融方面嘅系統性風險,由得佢有秩序咁調整。」

至於住宅樓宇方面,陳茂波指調整得好慢,「如果同去年高峰期比,跌咗少少啦,但都未返番去舊年年頭,所以仲係高嘅。」對於最近有人提出樓巿「減辣」,他直言:「我哋諗都唔諗,因為我哋覺得住宅物業巿場,依家仲係咁貴。」

過去十多年商鋪租金上升,其中一個動力是自由行。對於未來旅遊業,他認為香港旅遊業要邁向高增值,不能單靠數量,「旅遊對我哋都重要,因為佢拉動好多行業,包括消費、餐飲」,但他強調香港地方細,有容量制約,所以成個旅遊業都會有一個調整,在發展旅遊同時,爭取高增值旅客,「要兼顧七百萬人城巿的制約,兼顧巿民的生活方便。」他認為,香港高增值旅遊仍有優勢,「香港餐飲係世界難得地方,食乜都有,好多好好餐廳,對高增值客有吸引力」;西九文化區亦可作為國際大都會的另一個賣點,「以西九的場地、設施,提供服務當然不止七百萬人,若能吸引世界級藝術家表演者,亦可以帶動相關旅客。」他指,旅發局正多管齊下發掘不同的旅遊資源及旅客群。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽