睇住你個衰佬去咗邊 – A180 x Mercedes me connect
2021年03月18日13:27

小編昨日測試Mercedes-Benz A180,但1.3升直四引擎、136匹馬力、200Nm扭力並唔係今次測試嘅重點,而係今年2月先開始推行嘅全新 Mercedes me connect 智能服務,可以更方便管理座駕。

只要以智能手機下載app,就可以遙距開啟或關閉車窗、天窗、將車門上鎖或解鎖,檢視座駕各項數據狀態、設定,另外更有車速警示,位置移動或停車碰撞損壞通知。其他功能如遙距檢視座駕狀態(里程、輪胎壓力、清洗箱水位、煞車碟狀態、煞車液水平、燃油量或混合動力車的續航里程及下次維修日期等)。

而如果你嘅另一半想去一個地方,但又唔知點去嘅話,你可以利用app入面嘅Send2Car,可預先喺應用程式輸入,遙距為導航系統設定目的地。

另外透過車頂的 me 按鈕,座駕會連接至顧客服務中心,平治工作人員可立刻通知就近嘅

24 小時服務,而SOS平治緊急求援系統就可以喺發生意外嗰陣,當碰撞感應器觸發緊急求援,座駕嘅通訊程式會自動連接平治緊急服務中心,並同時傳送詳細位置、駕乘人數及座駕當刻狀況等資料。

有咗呢個app,就唔洗怕部車唔知去咗邊度啦。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽