教主物語 蔡一傑
2021年04月23日11:39

人生,充滿未知數,無窮無盡的變化,才能凸顯當中精采之處。

入行三十六年的蔡一傑,早已在五光十色的舞台,跳出其絢爛天地,怎料到去年他來一個華麗轉身,跳入YouTube,開設其個人頻道《傑少煮意》,一年下來已吸得過十萬人訂閱及千萬點擊率,榮升「教煮」行列。

彈跳於激光中的他,在廚房的舞步也絕不欺場,基本功扎實。「因為我細個會睇住媽咪煮 ,咁就吸收 佢俾我 興趣。由以前細細個 廚房幫手,到 家自己煮,過年最高峰時期,要煮俾廿八個人食!」

投身YouTube,跟網友零距離接觸,蔡一傑樂在其中,但他也有被鍵盤戰士攻擊的時候。「有 網友以為我玩玩 ,開頭留言就留埋 衰 ,但佢 見我做 成一年, 家都冇 。我開呢個Channel,唔係玩玩 、Hea做 ,除 煮 ,我仲想教埋網友,男人 護膚、化妝、 衫 全部係我傑少 主意,唔係『煮意』咁簡單!」

在未知數中隨心起舞,蔡一傑做到了,你還在等甚麼?

撰文☆吳靜 攝影、錄影☆何國豪、林建安 

場地提供☆海洋公園萬豪酒店 設計☆吳展滔

九歲人生

由舞台走到YouTube平台,蔡一傑的起步點,只是「玩 」兩個字。「係無心插柳 ,一九年做冬 時候,我上網搵靈感,睇 好多唔同人教煮食 片,於是我就諗,自己可唔可以玩 ?

「跟住就拍 第一條片,因為過年,我就整 白切雞,剪完覺得Ok喎,放 上網,反應又Ok喎,咁就開始同人分享我 煮 心得。 人睇完白切雞條片,以為我請槍,我就拍多一條片,再斬一隻,擺得番成隻雞出 。」

從其「教煮」短片中,不難看出五十三歲的蔡一傑,內功深厚,原來其「煮齡」已有四十四年之久。「我記得,我九歲就識用個火水爐炒雞蛋炒飯。 我 年代,九歲已經識做好多 ,唔使大人理我 ,我仲要理埋我個妹添!我九歲,我個妹七歲,我要帶佢返學、放學、過馬路 家 家長梗係覺得:『嘩!有有搞錯呀?九歲俾佢做呢 !』,但係我九歲就係要做呢 !我唔覺得有 咩稀奇,因為已經習慣。

「唔好話細個,就算 家煮 ,彈油一定有 !不過我又唔怕 ,我細個好似野孩子咁通山走,生火、煨番薯,點會怕俾油彈 ?」

童年的回憶,蔡一傑也有放盡其頻道中,「 肉餅、榨菜蒸牛肉,都係我 童年回憶 ,因為細個幫媽媽醃牛肉,都不下數十次,點樣做、份量幾多,都已經係慣常 事。」

飲食男女

蔡一傑於個人頻道中示範的菜式,不止跟他的童年有關,也跟其摯友息息相關。「我成日煮唔同 ,俾唔同 朋友食,只不過去到上年,先至呈現俾大家睇 。好似阿梅(梅艷芳)鍾意食薑蔥炒蟹,我就 《傑少煮意》做一次。

「不過,我從來都唔覺得自己煮 好叻,煮俾朋友食係開心 ,反而平時我自己一個人,就唔係好鍾意煮飯,一個人又唔食得多,又要買又要洗又要切 我唔食啦!主要都係出街食,有朋友 時候,先至會煮。」

網絡世界,直接跟世界網友連繫,不論於網上抑或現實生活,蔡一傑也享受跟大眾互動。「有 日本同台灣 粉絲,跟住我 片煮 ,仲影番個完成品Post俾我睇,我都幾開心 !同埋 家出街,好多人會問我:『傑少,你 緊煮咩呀?』;早兩日,有個人見到我,仲送 成斤臘腸俾我食,都幾好笑 !」

雖然以「玩 」作起步,但他一向追求完美,所以多開「頻道主」這一瓣,也不是以吸金為目標。「 人以為做YouTuber搵到好多錢,但其實我買 都買唔少錢,最近買隻龍蝦,成五斤幾重,嘩!你估唔使錢呀?我做YouTube都係志在分享,同大家溝通 。如果要賺錢,等疫情好番,我去唱幾支歌好過啦!使乜剪片剪到咁辛苦 ?每條片,我拍埋,自己剪埋,足足要用兩日半 時間,真係剪到頭毛髻仔都甩埋!

「 家買兩隻新鮮豬手,你知唔知要幾多錢?要成幾 水 ! YouTube賺到 ,都唔夠我買隻豬手!」

歲月燃燒

莫說兩隻豬手,訪問這天,蔡一傑精心準備的時裝,每一件也是潮牌,並非網絡平台的收入可支付。他還會示範潮服有甚麼穿搭方法、跟攝影師研究拍攝角度,令現場沒有冷場。這些,都是他一路走來的智慧。

「我係潮州人,做事好堅持,你睇我 呢行堅持 幾十年就知!我要鄭重聲明多一次呀,我唔係廚師,我係一個歌手! 家我做緊新歌,希望今年年尾,可以開到我 個人演唱會。一九年 開Show前四日,先至要取消,我用 三年去準備 個個人演唱會,取消 時候都有少少唔開心,所以想今年搵個好 期,完成呢個心願。」

疫情之下,為人生增添更多未知之數,但他甚諳變通,最顯然易見的,就是他仍保持得結實的肌肉。「以前我keep住去健身,但 家健身室唔開,我就由屋企跑到去太平山,途中去到某 位,就跳 石壆,有單杆就做 囉。」

口罩解密

這一年間,口罩成了我們的生活必需品,大膽估計,未來半年,情況也不會相差得太遠。

活在如此的狀況,你的感覺如何?

蔡一傑就有其闡釋:「我覺得,有時戴口罩,某 好似好Sad咁,所以我想自己戴口罩 時候,都可以俾到人歡樂。於是我 我 Channel,都戴 唔同款式 口罩,人 睇到開心,咁你話幾好呢!」

他的卡通口罩,是疫情擴散前購於日本的,看 看 ,或多或少也會令人豁然開朗,而將於2月6日度過「廿七對」(五十四歲)生日的他,生日願望是:「疫情快 過去,各行各業 朋友,都快 重回正軌!」

有理由相信,全球也渴望他的生日願望,能盡快成真

▲比相中的蔡一傑的年紀更小時,他已懂得用火水爐煮食。

1╱縱然有指當YouTuber可掘金,但蔡一傑 本經營頻道,試過買五斤重的龍蝦,示範煮龍蝦伊麵,他豪言:「賺番 錢,都唔夠我買 啦!」。

2╱把昔日招呼至親好友的菜式,於網上公諸同好,臨近聖誕時,他還召集好友小儀、伍詠薇、周汶錡及蝦頭(左至右)開派對,增添節日氣氛。

3+4╱頻道中的教煮菜式,都經過他細心安排,背後總有一個故事,如薑蔥炒花蟹,就是其恩師梅艷芳的最愛菜式。

5╱去年一月開始,他於Youtube頻道,示範了五十六道菜,除了教煮,他打算於疫情過去後,推出支線節目《傑少出巡》,走出廚房。

1╱蔡一傑多次強調,歌手才是其主業,他現正製作新歌,今年的目標,是舉行一九年因事取消的個人演唱會。

2+3╱要保持最佳狀態,原本有去健身室做gym的他,疫情下轉為跑山,由其位於港島南區的寓所出發,跑至太平山只需一個多小時。

要時刻都在娛樂大眾,蔡一傑連戴口罩也花上心思,不同的款式代表了他想帶給其他人的歡樂。問心,其實見他戴着醫用口罩,也不算太Sad。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽