l'M FINE,THX. 陳瀅

2021年07月05日13:09

「無所謂啦!我OK !都好幾年啦!」

當說到自一六年跟何猷亨分手後,感情一直處於空窗期,單身近五年的陳瀅,輕鬆地說 。

被稱為「宅男女神」,竟然是單身,三十一歲的她笑稱:「我覺得『女神』呢個term, 家好多人都鍾意用,個個都係男神女神,係一個禮貌 稱呼 。

「人 成日話我好多兵、好多人追,真係唔係!講極都冇人信,講真,如果我有拖拍,點會咁多年都冇人影到?我拍都唔會收收埋埋,我係好enjoy出街拖手同食飯。」

訪問這天,陳瀅多次強調自己處於單身mode,在出街未有手可拖的情況下,寄情事業的她,除了擔演作品接連播出,還正在拍攝首次擔正女一的劇集,為應付動作戲份,她更練習至雙腿瘀青。

「我OK !為 件事好 。之前拍《愛美麗狂想曲》同《伙記辦大事》,為 個角色我都嘗試去考電單車牌,但係我對兩個轆冇天份,考唔到。」

人生不是考牌,而是不斷的嘗試,陳瀅努力嘗試,暫時一個人也活得豐盛,自己OK便可。

撰文☆吳靜 攝影☆何國豪 錄影☆林建安 服裝提供☆Maje 設計☆吳展滔

呢啡

截至上月三十日,劇集《愛美麗狂想曲》播畢前,TVB的兩線黃金時段劇集,也有陳瀅的蹤影。「兩個角色好唔同,『李小勇』(其《愛》劇中角色)好麻甩、好直率;『常笑』(其《伙記辦大事》中角色)就好多內心戲、難 Handle。我 friend睇 《愛美麗》,都話我平時就係咁 樣,但係我好少將呢一面公開。

「我只係將平時陳瀅有 boyish(男仔頭)性格、麻甩 同核突 ,放大十倍去create個角色 。」

說她表裏不一,她還自踩多一腳。「我好呢啡 !有好多麻甩 ,之前我好唔鍾意洗頭返工,最高紀錄係七日冇洗!而且我唔會覺得唔好意思,連公司 梳化服(髮型、化妝及服裝) 同事都習慣 ,望一望我個頭,就問:『今日第幾日呀?』雖然頭髮唔『立』、冇味、頭皮又冇痕,但 家諗番都幾核突。

「最後係因為, 頭髮噴得太多次hairspray,太硬set唔到,我就 第七日洗頭。我 friend話,我咁樣好適宜坐月,一樣唔洗頭。哈哈!」

陳瀅還灑脫地說:「我唔怕嚇走想追我 人,呢幾年都冇人埋身,所以我完全冇機會嚇走任何人!」

即使未有人埋到身,「麻甩」的她,對另一半還是有要求。「價值觀要同我好相似,好多時有 撬,都係因為價值觀唔同。我以前有一個男朋友,對錢銀 價值觀好唔一樣,我個人呢啡,成日呢度攝十蚊、 度攝廿蚊;利是錢就唔係好唔掂都唔拆,但係周圍擺。 個男朋友見到,就會叫我將 錢放好 ,咁就會有 撬。」

陳瀅不介意公開戀愛履歷,早前已宣稱拍過四次拖,而且跟全部前度,也保持友好關係。「四個Ex 共通點,都係異地戀。我唔明白,點解分開 就做唔到朋友,都花過時間去相處,做唔到朋友會好可惜。我最大 優點,亦係最大 缺點,係好易唔記得 ,如果有人傷害過我,可能過 兩、三年,我就會唔記得。

「之前 《愛美麗》見到 Diesel,係我同第一個男朋友拍拖 時候, 溫哥華買 ,噚日我仲同佢講隻狗。」

論陳瀅最有公眾認知度的前度,就是已故賭王何鴻燊兒子何猷亨,二人分手後,更不只一次傳出復合。「我 一向都keep住係好關心大家 朋友,未必會日日傾偈,但係如果有 咩,好需要安慰,as a friend just to聽你訴苦,就係我 家 關係。」

跟何猷亨分手後,於快將五年的時間,陳瀅一直都逃不過緋聞,較遠的有羅天宇、陳家樂,還有最有迴響的方力申,二人傳出緋聞後,還一同擔任清談節目《Tiger’s Talk》嘉賓。陳瀅即尷尬笑稱:「我講 不嬲冇filter(過濾), 次咪瀨 囉!我同佢(方力申)真係好friend, 陣我拍《愛美麗》拍到出神入化,咪玩大 囉,我以後都唔會再咁冇責任感同咁亂 。」

隨即自我補刀:「 次我 話要單獨食飯,到 家都冇食過。」

知性

天秤座的陳瀅,小時候曾一度有選擇困難:「天秤座係好balanced ,呢個特性 我大個 再突出 。我 圈中班姊妹(包括何雁詩、蔡思貝、陳嘉寶及賴慰玲等)當中,每一個都有個用『性』去形容大家 詞語,即係『感性』、『理性』 。佢 話,我係『知性』,跟住解釋俾我聽,係好well-rounded(全面)咁解。」

而她這群好姊妹,大多已為人妻或(及)人母,不斷強調單身已久的她,也給自己定了一個「死線」。「三十五歲!我想 三十五歲之前結婚生仔!因為我做 一個research,發現女人 fertility(生育能力), 三十二歲之前,會不斷增加,一到三十二歲就急跌,係急跌喎!

「我就覺得,三十二至三十五歲都未咁大鑊 ,如果三十五都未生,我覺得就開始要諗雪卵,但我又覺得好痛 咁我都仲有四年時間(尋找另一半) !」

READYORNOT

現實跟夢想,或者夢境,很多時候,也是一線之隔。

雖然陳瀅希望於三十五歲前,一圓結婚生子的夢想,但她補槍:「我今朝發夢,有個男仔逼我結婚(係咪方力申呀?)唔係!唔係!係我完全唔識 !但 夢入面,佢應該係我 男朋友,我係咁話唔得,跟住就跑 上架船,去 北面 地方。

「我醒 就諗,原來我都幾驚呢樣 (結婚),我想結婚生仔 ,但 呢一刻,我 心態都係未ready囉。哎呀!我覺得自己好矛盾,上個禮拜做訪問,我先至話覺得自己好ready,但發完呢個夢,我就覺得唔ready 哈哈哈哈哈!」

夢境,給了陳瀅於現實的啟示,Ready跟未ready也好,重點是她表示,對象的位置,仍然懸空。

我就想夢見六個號碼,中頭獎的組合,有金多寶更好,隨時Ready!

1╱自疫情擴散起,她往返加、港,已隔離了十周。

2╱因《愛美麗狂想曲》而成了明星狗的Diesel,是陳瀅跟初戀男友拍拖時,於溫哥華購買的「定情狗」。

3╱從外型看,很難想像她跟馬德鐘的年齡,足足相差廿一年,即使二人於《伙記辦大事》中談情,也毫無違和感。

4╱陳瀅表示,《愛美麗狂想曲》的「李小勇」一角,是她把自己平時的「麻甩」,擴大十倍而成。

5╱自言在清談節目《Tiger’s Talk》太大膽玩大 ,但陳瀅再三強調,她跟方力申只是好朋友。

6╱陳瀅稱,能跟四名前度保持好友關係,包括於一六年分手的第四任男友何猷亨,去年賭王離世,她也有跟他出席喪禮,以作安慰。

1+2╱入行十一年,除了「業績」,她最大的收穫,是圈中一班好姊妹。

▲胞姊及不少好姊妹也已為人母,但未找到另一半的陳瀅,則表示希望自己於三十五歲前,會結婚生子。

▲照片攝於今年的情人節,當時她還在加拿大老家,許多人把重點,放在那束巨型玫瑰,但陳瀅表示,她現今依然單身。

▲自小便由現已九十三歲的外婆湊大,因此即使要捱過隔離期,她也要回加拿大,探望老人家,與外婆歡度佳節。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽