【MPF】我在公司做part-time,咁公司要唔要幫我供強積金呢?

2021年09月20日02:13

現在很多年青人都唔想打一份長工,怕長工太困身,難以有自由嘅生活,好多人都會身兼數職,涉獵不同的工作範疇,享受生活,但同時亦要留意如何在工作上保障自己的強積金權益。即使你做兼職,每星期返幾日工,每日只係返幾個鐘,但如果你已連續受僱60日或以上,不論工作時數及日數多少,僱主都必須安排你參加強積金計劃。如果僱員懷疑自己的權益被侵害,應盡快向積金局投訴。 我同時做好多份兼職喎,係咪每名僱主都要安排我參加強積金計劃? 係架。如果你做好多份工,每名僱主都要幫你供強積金架,無論你平時有幾多份工作,只要你年滿18歲至64歲,於呢份工連續受僱60日或以上,該名僱主必須在你受僱的首60日內安排你參加強積金計劃,並按照你呢份工的有關入息作出供款。供款以每份工作計算,你及僱主每月的供款上限均為每月最高有關入息水平的5%。 點樣知道僱主有無安排我參加強積金計劃呢? 當僱主幫你安排參加強積金計劃後,你就會成為計劃成員,受託人(處理你的強積金公司)會向你發出參與通知。該通知列明計劃受託人的名稱、計劃名稱、地址,以及你的姓名,以及發出該通知的日期。此外,受託人亦會發出有關計劃的文件,包括計劃收取的費用、計劃的基金詳情及計劃成員查詢的聯絡方法。

這篇文章 【MPF】我在公司做part-time,咁公司要唔要幫我供強積金呢? 最早出現於 POINTS852.

此文章全文發佈於 【MPF】我在公司做part-time,咁公司要唔要幫我供強積金呢?。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽