【分享試鏡失敗】馬德鐘曾被無原因換走 唐詩詠被嫌又瘦又矮

2021年10月12日07:00

馬德鐘、唐詩詠、車婉婉等出席無綫劇《我家無難事》宣傳活動,唐詩詠講到日前於講座上分享自己的試鏡經驗,坦言曾飽歷挫敗,多次被質疑:「太瘦做唔到主角,又唔夠高」,最終仍堅持走下去:「最重要係我真係好鍾意做戲,就算人哋點講都要咬實牙關同喊住行落去,我性格係任性,唔得都要得。」 

馬德鐘也透露自己入行初期也試過開工兩日便無原因地被換走,他沒有深究原因,又指取替他的那位演員「好堅」。馬德鐘坦言該角色戲份幾乎等同男主角,忽然被換走一定會不開心,但也是一個經歷。他藉此勉勵有意入行的人,即使被拒絕也不琅緊,只要一次成功就夠。

 

微博香港娛樂:【@馬德鍾JM 演活小器男 負評變正評】馬德鐘(馬神)在劇集《#我家無難事#》中放下「瀟灑正氣」包袱,飾演動作、表情誇張、帶點心機女而又小器的偽大男人,由於演得入木三分,角色人物遭狠批!但其實馬神飾演的角色,心底里相當關心家人、就連前妻也很著緊,結果亦令他終於守得雲開,網民改為稱讚他到這個年紀身材仲好fit,又高大靚仔,角色還有孟波影子:「馬神角色真係好似孟波,以前覺得佢唔識做戲,原來搞笑掂!」甚至有人指他似鄭少秋,可以演「丁蟹」。
由負評變正評,監製王心慰也指很欣賞馬神。此外,今次亦是馬神與兒子馬在驤父子兵拍劇,更顯示了父子關係甚好。
-- 微博香港娛樂

From:微博/微博香港娛樂

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽