叫停郊野公園邊陲地研究 林鄭:這是德政!

2021年10月18日03:00

【星島日報報道】(星島日報報道)林鄭月娥在五年任期間,提出了「明日大嶼」及「北部都會區」兩大願景,但被批評不能解決目前房屋供應短缺的燃眉之急,被問及她上任初期叫停房協關於郊野公園邊陲地的研究,是否失策,她隨即否認:「呢個係德政!」林鄭指,郊野公園深受市民、海外遊客和居於香港的外國人歡迎,郊野公園與市區間又有逾一萬六千公頃的綠化地帶,反問未去到最後階段,為何要破壞郊野公園,「除非無常理嘅人啦,常理嘅人點解唔係處理咗啲綠化帶,一跳跳咗入去處理郊野公園呢?要攞走郊野公園的地呢?」

  她不認為,當初若無叫停,就可以加快土地開發,「程序問題,我可以同你輸賭,如果當日繼續做郊野公園,呢個項目今日都唔會完工,唔係話起唔到樓,因為根本唔會做完啲程序呀。」她解釋,要「破壞」郊野公園的程序比城規程序更複雜,因受《郊野公園條例》保護,要諮詢郊野公園及海岸公園委員會,又需要作環境影響評估及改劃土地,「根本唔易做得到。如果做得到,上一屆政府就一早做啦。係咪?」

  問及至今是不是認為郊野公園一吋不能少,她回應:「係呀。我哋仲要開紅花嶺多一個郊野公園。」她並指這可以建設好梧桐山、紅花嶺與八仙嶺山脈的生態走廊,讓市民享用。

  對於有指上屆政府與環保人士達成共識,以紅花嶺納入郊野公園,換取政府於大欖及水泉澳邊陲土地建屋。林鄭月娥則說:「我唔知喎,我無呢啲記憶。因為當年我都唔喺政府,係咪?二○一七年我離開政府,辭咗職之後(政府)先做,所以我唔知點樣決定。我亦都唔知道點解係房協做。啲城市規劃同埋土地改劃嘅野唔係政府做咩?你話啦,點解係房協做?房協係起樓,所以你仲問我係咪失策,點解會叫房協做,我根本都解釋唔到畀市民聽。我都解釋唔到畀房協聽,點解要咁樣做。」對於她既愛護郊野公園,但又同意發展濕地緩衝區放寬地積比,林鄭指《施政報告》提出的都是前瞻性發展策略,政府目前仍未就發展濕地緩衝區做研究,要待環境局詳細就魚塘及濕地作研究,「然後睇下邊啲係緊要,邊啲係無咁緊要。同埋周邊嘅環境,以至發展空間係點,先至決定。」她說,「一行入北區或者坐直升機,真係好多地,係好多魚塘地、好多濕地、好多濕地緩衝區的地。咁一係就咩都唔發展囉,要發展嘅時候就要有一個積極嘅態度去發展。」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽