丁子朗恨拍戲提名金像獎

2021年11月06日03:00
■丁子朗屢獲安排工作,明顯深得高層歡心。

【星島日報報道】(星島日報報道)今年24歲的丁子朗,5年前的暑假隻身從加拿大回港參選《香港先生》入行,熱愛演戲的他,在不少劇集中都獲安排重戲份演出,丁子朗為求進步更專登找老師學戲,更希望有一日可以「放眼世界」,能像陳法拉一樣衝出香港。

入行以來,丁子朗曾經參與過10多套劇集,連同綜藝及主持等的工作,TVB的確給予了他不少機會,丁子朗在參演的《把關者們》有不少戲份,亦有機會在青春劇《青春不要臉》擔大旗,初嘗做主角滋味。丁子朗對於每一個機會都十分感恩:「好開心有機會拍《把關者們》,我入TVB第一套劇就係拍監製關樹明的劇集《再創世紀》,當時真係唔合格,之後就冇再搵過我,哈哈!但其實佢好錫我,今次佢再問我有冇興趣參演,我當然一口應承!」

丁子朗對自己有要求,還有遠大目標,希望日後有機會衝出香港,目標不只是「視帝」,而是金像獎提名:「好想拎到金像獎提名,就已經很足夠!我想試吓提名電影,以前會覺得TVB嘅演員要去到荷里活級數係好難,但近年陳法拉在國際大電影做到女主角,佢做到嘅事情話俾我知仲有可能!」問到有否向經理人要求為自己爭取拍電影的機會?丁子朗笑說:「梗係有啦!不過每次提出,經理人都會叫我拍好劇集先再講!哈哈!」

在《把關者們》內,丁子朗是個戀愛白痴,而現實生活中,他就認為現代女性追求男生都很明顯:「以前父母年代會說『女追男隔層紗』,但現在已經係直接話不如一齊,但我本人對於感情比較希望好像劇情一樣,由不相識到朋友,之後『升呢』做戰友,再升做知己、有啲曖昧,再下一階段就係有情人終成眷屬,自己認為這個階段是最好。」

曾經表示自己喜歡演戲多過做綜藝節目,現在的丁子朗更享受做司儀,他表示:「我真的很享受拍戲,司儀我都鍾意做!之前有機會做港姐司儀都覺得好開心,拍劇需要兩三個月至半年,司儀可能只係一晚,加埋之前嘅準備功夫可能三四晚,但做司儀可以運用自己的腦筋,令全部人都要聽你講野,直播冇得返轉頭,我覺得好有挑戰性!」

在繁忙工作中,丁子朗深明「吊頸都要唞吓氣」,這樣才能夠令自己走更遠的路,所以最近他培養了一個新興趣,做了「板仔」,他興奮表示:「今年睇咗奧運,見到人哋踩滑板好型,咁我就去嘗試,所以最近就做咗『板仔』!超級鍾意!無論幾忙我都會抽時間去踩,可以當做運動,又可以放鬆心情,因為嗰一刻要好專注,可以將煩惱拋諸腦後,對我來說是情感的釋放!」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽