【家族榮耀】熊黛林「惡毒」演技難抽離 自爆令老公郭可頌「受苦」

2022年01月07日22:55

由熊黛林(Lynn)、張智霖、等主演的家族爭鬥劇《家族榮耀》日前於內地首播,廣東話原聲版亦已於myTV Gold上架。《家族榮耀》被譽為「時裝版宮心計」,講述香港豪門家族三代勾心鬥角故事。

熊黛林的「惡毒」演技、以及向楊茜堯下跪一幕,接連登上微博熱搜榜─「熊黛林好像小說裏的惡毒少奶奶」及「熊黛林新劇給楊怡跪了」。接拍此劇對熊黛林可說是最具挑戰一次,她說:「2020年拍咗呢部劇,雖然拍得好辛苦,但係好開心,因為拍攝後期有少少發癲嘅,真係未試過拍一個咁樣嘅角色,未試過拍攝期間連續喊咗幾晚,入戲之後停唔到落嚟,連導演叫咗cut,我停咗兩秒之後,會一路係咁喊,喊足幾分鐘,所有人開頭都企定定喺度唔敢郁,大家見到我喊到停唔到,就唔敢行過嚟理我,由我喺度喊,佢哋就做自己要做嘅嘢,諗起都覺得搞笑。」

拍完崩潰爆喊戲分,令Lynn難以抽離,她說:「當拍一啲好激動嘅戲分時,嗰一刻真係抽離唔到,太辛苦喇,要爆得好勁,不過我知道唔爆出嚟,係唔會演得好,拍之前導演都不停同我溝通,要一下就爆發晒出嚟。」

From:微博/香港TVB資訊台

From:微博/香港TVB資訊台

Lynn回想起拍攝期間,自己的投入程度卻令老公郭可頌「受苦」。Lynn笑說:「嗰一段時間我真係癲癲哋,連我老公都唔係好理,所以佢都好緊張、好驚!因為都未試過我會對佢咁冷淡,後來我有同佢講返拍攝嘅時候係好辛苦,返到嚟成個人都瘦晒、塊面都凹晒。」

辣評娛樂圈:#熊黛林新劇給楊怡跪了#熊黛林新劇給楊怡下跪修羅場,出來混遲早是要還的,想必你自己也沒有料到吧。 -- 辣評娛樂圈

From:微博/辣評娛樂圈

軟妹紙:#熊黛林好像小說里的惡毒少奶奶# 熊黛林的演技屬實把我拿捏住了,姐姐真的是很好看,演技真的超級棒啊!!!太有氣質了 ​ -- 軟妹紙

From:微博/軟妹紙

From:微博/軟妹紙

From:微博/軟妹紙

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽