【快速測試無染疫】朱智賢發燒肌肉痛 撞車兼出風癩

2022年02月22日07:00

朱智賢遇上「連橫不幸事件」,先是手腳冰冷、肌肉痛、一直發燒不退,第二天睇完醫生回家途中發生車輛碰撞,要冒雨下車處理,更連風癲都出埋,相當淒涼。

慶幸朱智賢其後已經退燒,患病期間做足三次快速測試,三次結果均為陰性,沒有染上新冠肺炎,算是不幸中的大幸:

「呢2日真的是禍不單行

第一天

一早瞓醒條腰好酸,冇乜為意,以為係前一晚拉筋拉得太狠所以有啲酸。然後到咗下午覺得個人好攰好攰,嘗試去瞓覺,喺被窩入面捲縮了1小時手腳還是很冰冷,凍到無法入睡。再過多陣,身體開始發熱,隨之而來就是全身肌肉酸痛,馬上食兩粒Panadol,做一次快速測試 - 結果negative。 到了晚上成晚都瞓唔着,體溫一直在101以上,全身好熱好熱,踢開啲被又會發冷,全個身體啲肌肉都好痛,捵嚟捵去點都訓唔到,就係咁過左一個好辛苦嘅晚上。

第二天

到了早上依然都係冇退燒,再做多次快速測試- 結果依然係negative! 然後決定去睇醫生,睇完醫生打算返屋企好好休息,點知遇上小小的車輛碰撞,橫風橫雨又10度之下仲要落車🤦🏻‍♀️ 搞左個幾鐘,對鞋濕晒,頭髮又濕,風癩又出埋,凍到成個人震晒。

第三天

燒已退,再做多一次快速測試,依然都係negative!所以大家不用擔心,我只係冷親姐😅

PS: 三次快速測試,分別用咗三隻不同牌子去測。

所以話身體健康幾時都係最重要!

喺呢啲非常時期,最好就唔好病啦!同埋奉勸大家屋企最好有快速測試劑守門口,如果唔係到你有少少唔舒服嘅時候你就會好騰雞。

天氣凍,大家記得著多件衫

Stay Warm」

 

From:微博/香港TVB資訊台

From:微博/香港TVB資訊台

From:微博/香港TVB資訊台

From:微博/香港TVB資訊台

From:微博/香港TVB資訊台

 

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽