軒仔紅館開騷 獲林明禎冧送榴槤「包開」

2022年05月12日03:00
送榴槤及收榴槤的都同樣開心。

【星島日報報道】

(星島日報報道)張敬軒《THE NEXT 20演唱會》前晚在紅館重開舉行首場,邀得大馬女神林明禎和陳栢宇雙嘉賓現身,林明禎特別帶來大馬手信貓山王榴槤送給軒仔,更在台上連環施冧功。觀眾對軒仔演唱會嘉賓名單高度關注,惹來黃牛黨趁機借姜濤做嘉賓炒賣黃牛飛,軒仔和姜濤即時發文以正視聽。

軒仔前晚表示今次16場演唱會的每一場都會當尾場去做,前晚更邀來兩位特別嘉賓,當中女神林明禎出場即引起全場哄動,她坦言好緊張,對軒仔笑着說:「我何德何能站上紅館這個舞台跟你合唱?」軒仔即回話:「我何德何能請到新一代女神同我合唱就真!你今晚靚到……美人魚咁呀!」明禎就甜笑回覆:「今日我係最幸福女子。」接着又向軒仔表示在社交網經常見他吃白麵包,營養不良,所以特別從大馬帶來禮物給他,並拿出一個貓山王榴槤,笑言:「你早餐可以食麵包加榴槤,咁先夠營養。」軒仔反問:「我平日買的都是已打開的榴槤,你咁樣畀我,我唔知點開。」女神馬上發功:「我可以去幫你開呀,你打電話畀我,或者text我。」軒仔笑問觀眾:「你哋有冇發覺,佢唔知點解對眼長期水汪汪。唔怪得被網友封女神……有冇cam可以影吓佢對眼畀大家睇吓?」女神就乖巧回話:「我係見到你才會這樣。」搞到軒仔為之語塞,觀眾大笑。

粉絲送紙紮鐘獲回禮

此外,軒仔也請來好友陳栢宇合唱《斷點》,說假如將來有機會做組合都一定揀相識多年的對方,Jason直言揀軒仔的《斷點》合唱有故事,這首歌是他入行前參加歌唱比賽得到錄音機會第一次錄的歌,很有紀念價值。

前晚軒仔發現台下有歌迷「詭異」高舉紙紮牌,即指着對方說:「呢位朋友每次整啲好配合紅磡主題的燈牌畀我!你送個鐘畀我?紙紮鐘?真係好野!仲要剛好12個字都係我扮MIRROR個樣!就憑你呢份創意,我真係要回返個禮畀你,就係我私人家屬票,送兩張尾場山頂位畀你!工作人員幫我mark一mark呢個老兄,佢個牌,幫我化咗佢。你一陣睇完騷去玻璃門等,其他附近地方啲門你都咪隨意入!大吉利是!」
前晚捧軒仔場的嘉賓包括泳兒、楊天宇、吳浩康、艾妮、劉若寶、郭思、朱天、楊政龍及許佩斯。

黃牛黨帳戶秒速消失

昨日(11日)有黃牛黨在社交網借姜濤之名發放軒仔演唱會「特別場公告:姜濤嘉賓」的假消息,揚言14日(周六)有姜濤擔任嘉賓,惹起一眾「姜糖」四出撲飛。軒仔即在該貼文留言親自澄清:「你嘅消息來源唔正確,多謝支持」。姜濤也轉發該網友的消息直指「FAKE」,並禮貌地tag軒仔寫道:「但祝前輩演唱會一切順利」。軒仔轉發貼文回應姜濤:「多謝姜!你都要勞逸結合,工作繁忙都要注意休息」。其後,該「黃牛黨」帳戶秒速消失。

對於張敬軒演唱會流傳不同嘉賓名單,英皇娛樂演唱會部總監馮貽栢表示,流傳的嘉賓名單當中存在很多幻想及虛構,相信聰明觀眾不會相信這些流傳消息,並指每晚嘉賓於當晚到場才會公布,給予大家驚喜。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽