深水埗美食:【深水埗玩味復古Café 朝早飲啡夜晚飲酒 菜式名字趣怪 裝修型格兼懷舊】- 橫龍128

2022年05月27日18:24

深水埗café好多,而呢間位於汝洲街的café就比較特別, 不是走清新文青風格,而是復古搞怪風。有一面牆是瑩光手繪圖案背景,打卡影相十分吸晴,地板是用舊茶餐廳或冰室常見的紙皮石地磚,帶有香港風情。餐廳仲有「朝啡晚酒」,即中午12點至3點提供咖啡,下午3點開始就有雞尾酒及啤酒等酒精飲品。而且連菜式配搭同名字都十分搞鬼趣怪,「正宗八婆」是麻婆豆腐扁意粉,中西合璧的fusion菜,帶微辣味道,好惹味。「冇人識你牙」是半熟赤身溫泉蛋扁意粉,赤身厚切口感足,用黑椒及蒜調味令整體味道昇華。想搵個新風格的打卡café試下美食,就要去試下啦!

▲正宗八婆($68):麻婆豆腐扁意粉,有大量的肉碎及嫩滑豆腐,帶微辣味道,好惹味。

▲冇人識你牙($118):半熟赤身溫泉蛋扁意粉,赤身厚切口感足,用黑椒及蒜調味令整體味道昇華。

▲放屁薯條($48):是番薯薯條配甜的蜜糖肉桂梅子醬,口味特別。

打卡

▲大西洋綠菜婊:鯖魚配冷綠茶麵,配上酸甜的麻醬,啱哂夏日解暑!

A06檸檬可樂美式咖啡($60):檸樂是茶餐廳常見飲品,加入黑咖啡味道層次更豐富,亦夠清新。

橫龍128

地址:深水埗汝州街128號地舖

營業時間:12:00-22:00(逢星期一休息)

訂座電話:55005332

文字來源:香港人遊香港/圖片來源:@penguin_foodblog、@128_wanglung

The post 深水埗美食:【深水埗玩味復古Café 朝早飲啡夜晚飲酒 菜式名字趣怪 裝修型格兼懷舊】- 橫龍128 appeared first on 香港人遊香港.

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽