親子裝穿搭推薦|夏日暑假親子活動著乜好?跟日本媽媽入手Uniqlo親子裝、GU親子裝、h&m 親子裝去玩啦!

2022年06月02日18:48

就快踏入暑假月份,各位家長想好如何與小朋友渡過了嗎?雖然還未能帶著小孩出國旅行,但留在香港也可以有不同的親子活動!說到夏日暑假親子活動,除了要諗去邊到玩,還要諗著乜好!編輯為各位爸媽找來日本媽媽們的親子裝穿搭 OOTD,希望可以給大家一些參考靈感,一家人著得靚靚出去玩兼影相打卡!值得留意的是,很多日本媽媽都擅於搜羅Uniqlo親子裝、GU親子裝、h&m 親子裝,CP值很高呢!

跟日本媽媽學親子穿搭!

近年,愈來愈多媽媽喜歡為小朋友買衫,為他們打扮得十分時尚好看,有的父母也喜歡和仔女襯好親子裝才去街!但其實,親子裝穿搭不是大家穿上一模一樣的衣服,而是可以由款色、顏色和飾物入手,打造出時尚感的穿搭!然而,不要覺得親子裝穿搭就一定是昂貴,其實很多日本媽媽都是靠Uniqlo、GU或h&m等平價時裝店入手親子裝!

親子裝穿搭提議|1. 同色系

同色系親子裝是最簡單的搭配方法,有時候父母和小朋友將衣服的顏色交叉互換,例如媽媽穿上白色上衣藍色褲子,女兒則穿上藍色上衣及白色褲子!而淨色的衣服多數都能夠在Uniqlo、GU或h&m等平價時裝店入手!

tone on tone的穿搭充滿時尚感!

工人裙/褲可以調節長度,小朋友長高都可以繼續著!

夏天穿上素色衣服,充滿清涼感又舒服!

今年綠色單品也很流行!

親子裝穿搭提議|2. 相同元素

有時候,父母和孩子一起穿上擁有相同元素,例如條紋、格仔、波點、豹紋、牛仔等,就可以互相襯到啦!很多時Uniqlo、GU都會推出親子t-shirt,那就可以輕鬆襯到啦!

牛仔單品也十分長青,百看不厭又型格!

間條上衣充滿法式風情!

諗唔到同爸爸點襯?用print tee啦!

一模一樣的tee都好靚!

親子裝穿搭提議|3. 同款單品/飾物

除了以上方法外,差不多款式的波鞋、手袋或是夏天必的草帽、cap帽都可以呢!

針織單品也是今季大熱!

夏天戴上草帽就最適合!

母女裝影相真係好靚!

兩母女用上相同的頭巾或手袋都很可愛!

圖片來源:IG@my.mnm.1029、happyharumiko;mako_530、lehua__official、y______n33、aiko_fuchi、chinachan0521、surfrise_com、saori421ralph、y__mi_lo__212、ki___2020、amam771、chika119

資料來源: 家庭生活易

查看原始文章

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽