為什麼明明標示快充,充電卻充超慢?

2022年07月05日02:50

除左插錯位置會影響快充之外,有3個元素互相影響,首先當然係個叉電器本身支唔支援快充,最高支援幾多W 其次係你個裝置支唔支援,即係iPhone,iPad,電腦個D。

最後一關就係條USB線,USB線都好緊要架。如果你係用緊Vivo,小米嘅快充,但你用左條唔係原裝嘅USB線,都係做唔到快充。例如用 QC4 以上嘅快充,一部手機支援最高 27W ,需由 9V X 3A 嘅輸出組合組成。

USB-A嘅充電線最高電流係2A,如果你條USB線嘅電流係低過2A,個充電器淨係可以用 9V X 2A 即係 18W 嘅功率去叉電。 咁變相就做唔到快充嘅效果,坊間都有D測USB電流嘅測試器,係鴨療街或者上網買都係幾十蚊,如果大家真係想知自己屋企嘅USB線係咪合規格都可以買黎測下。

不過你估真係咁得閒咩,普通人買USB線唔想買完番屋企又用唔著,建議大家都係買番D大牌子,又或者用番原廠線啦,唔好貪平買D肥仔開倉十蚊廿蚊架啦。

不過,我都知原廠嘅火牛通常都比較貴,Apple 最新支援16 吋 MacBook Pro 嘅140W USB-C 火牛原廠賣緊729蚊一個,咁大家可能會想買副廠,搵D平替。

但我都建議大家買番D大牌子嘅叉電,例如係Torri、MagicPro、M2K 等等,岩先同大家介紹過嘅火牛普通價錢都係200零蚊,如果係岩先個款200W嘅充電器就會貴D,大約係600-700蚊一個,只不過一個原廠火牛都要700蚊,呢個副廠一個頂兩個嘅情況下都算抵玩。大家可以因應自己需要去選擇岩自己嘅充電器。

此文章全文發佈於 為什麼明明標示快充,充電卻充超慢?。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽