黃埔好去處|率先睇18,000呎Donki黃埔店!即睇最新亮點:全新副線選樂食堂、鮮選壽司Omakase、安田精米、和牛熟食檔、必買推介!

2022年08月16日19:10

Don Don Don⋯⋯Donki!等了又等,Donki黃埔店終於在8月17日正式開幕啦,各位家庭又多一個地方Shopping入貨啦!佔地近二萬呎的Donki黃埔店以「昭和復古」為主題,店內充滿燈籠、復古招牌、劍玉及風鈴等日本傳統民俗工藝品,好像把昭和時代的商店街搬到香港一樣!除了店內有多款平靚正日本貨物外,還齊集了鮮選壽司、安田精米及全新副線選樂食堂,可能係全香港最齊全嘅Donki分,等小編帶大家率先行一次啦!

Donki黃埔店|亮點1:全新副線選樂食堂

Donki本來就有多款日式便當、食物購買,但多數都是預先製作好,有時凍冰冰都不是太吸引……而率先在Donki黃埔店登場的最新的副線「選樂食堂」,就是一家自選式便當專賣店,即是「日式兩餸飯店」!

現場有十多款日本傳統「住家餸」,當中包括照燒雞扒、帆立貝、天婦羅、燉肉等等,最平$49就可享自選的米以及一款配菜,大家還可以食到北海道產七星米呢!不過,小編覺得重點是食物新鮮熱辣辣,大人小朋友都食得開心啦!

選樂食堂便當 $79

Donki黃埔店|亮點2:鮮選壽司Omakase

Donki黃埔店除了有超市部份,還有鮮選壽司,亦是香港第4間分店。今次壽司同樣以高速壽司車運送,不過最特別之處,就是鮮選壽司黃埔店還將會提供壽司Omakase廚師發板,不過詳情、價錢就有待公佈,都值得期待一下呢!

Donki黃埔店|亮點3:安田精米

不少人都喜愛吃日式飯糰,有見及此,而DON DON DONKI就開設了米業專賣店《安田精米》,專售最高特 A 級北海道產七星玄米;而Donki黃埔店亦有全港第2間《安田精米》專賣店!

說到安田精米黃埔店的特別之處,就是黃埔店的飯糰均以即磨即蒸的七星米製作,再即場手包,米香突出!

Donki黃埔店|亮點4:熟食小檔

在Donki黃埔店的外圍,除了有鮮選壽司和選樂食堂外,亦有幾個熟食小檔,即叫即製黑毛和牛串、章魚小丸子等等,Shopping完了來一個小小掃街也不錯呢!

Donki黃埔店|亮點5:Donki黃埔店必買推介!

必買推介 #1:「情熱價格」產品

來到DON DON DONKI,就一定要入手DONKI自家品牌「情熱價格」系列產品才最抵啦!小編就特別推介「情熱價格」的日式炸雞系列和咖啡,一次過滿足家中大小的需要呢!

必買推介 #2:多田克彥人手製乳酪

多田克彥乳酪是日本東北部岩手県遠野市、多田自然農場的出品,牧場採用有機內循環模式及放牧式飼養,是地域公認的優秀可持續農場。因為所有產品都是人手製作,所以乳製品會特別絲滑,加上採用低溫殺菌及低溫發酵技術製成,口感更細膩!

必買推介 #3:Emina季節限定軟芝士

EMINA是源於日本兵庫縣神戶的著名芝士食品製造商,其軟芝士小食深受大家喜愛,加上添加了不同味道,猶如芝士蛋糕般!而Donki黃埔店就有Emina限定口味,分別為日本白桃和瀨戶內檸檬味!

必買推介 #4:人氣急凍產品

行DONKI最鍾意買睇下雪櫃中的急凍產品,當中必買的當然有日本產的厚燒玉子、手工章魚燒等等,小朋友一定鍾意!

必買推介 #5:日本直送啤酒

Donki黃埔店以日本昭和時代為主題,當然會有點「復古」商品,說的是這些可以連箱購買的日本枝裝啤酒啦!

必買推介 #6:CP值極高「交雜牛」

另一個去Donki必買的,就是牛肉!Donki黃埔店就推出了CP值極高的「交雜牛」,即是日本國產和牛混美國牛的牛肉,用來燒肉一流!

繼續睇!其他必買推介!

日本產水蜜桃 $148

日本香印提子 $298

限定日本產水蜜桃千層蛋糕

各式日本杯麵

DON DON DONKI(黃埔分店)

地址:九龍黃埔區黃埔天地時尚坊第二期 B1-B8 & B27-B32 號舖

開幕日期:8月17日10am、鮮選壽司11am

資料來源: 家庭生活易

查看原始文章

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽