AK認失眠無胃口 體重暴跌

2022年11月05日03:00
AK與Tiger都期待演唱會意外報告的出現。

【星島日報報道】

(星島日報報道)MIRROR成員江𤒹生(AK)及邱傲然(Tiger)、歐錦棠、談善言與鍾舒漫等昨日在西貢為ViuTV新劇《打天下2》進行開鏡拜神儀式,這亦是AK與Tiger自7月MIRROR演唱會意外後首次公開露面,AK雖然明顯瘦了不少,但常面露微笑,至於Tiger則依舊較少笑容。休團兩個月為事件沉澱,Tiger承認有不開心,現在有機會工作見到更多人,反而會感覺舒服一點。而AK承認因睡眠質素不好及胃口不好而瘦了:「現時度28吋腰,以前有30吋。劇組都叫我唔好再瘦,因為10月頭fitting嘅褲已經唔啱着。」

因Makerville在有明確聲明前已安排MIRROR成員復工,令他們慘變磨心,AK表示:「因為始終呢件事牽涉到好多法律上嘅問題,我知道連公司都未係好方便去講住,因為政府始終未交代到一個完整嘅報告,我哋知道嘅野同公司知道嘅其實都差唔多,我哋都等緊個報告,但覺得呢段時間慢慢去進入返個生活節奏,都係一件好事。」AK又說:「我唯一知道嘅係,當時我哋喺現場,我哋知道件事發生係點樣,我亦都知道公司係盡咗最大嘅能力去保護我哋,花姐第三場坐咗喺控制台睇住成個騷,呢啲都只係得我哋先至會知道嘅事。」Tiger則說:「我從來都唔覺得公司龜縮,其實佢哋都好錫我哋、好照顧我哋,但無奈有好多唔係想唔想講,係唔講得嘅問題,所以大家現時都盡可能做好自己要做嘅野,做個好人就已經係幫緊件事。」

未有機會探望阿Mo

AK透露有跟其他舞蹈員聯絡,更有與兩名受傷舞蹈員見面。問到有否探望阿Mo(李啟言)?他稱很想去探望,但因為醫院的條例不能夠那麼多人一起去探望,加上阿Mo身處的不是普通病房,其家人也想專心照顧阿Mo而仍未有機會,但有緊貼其最新情況,問到可會視訊見面?他說:「我唔知道阿Mo喺病房嘅作息時間,我唔知道我哋可唔可以match到同阿Mo嘅FaceTime時間,呢個要再問公司,睇吓情況點樣,可唔可以再安排。」

MIRROR比以前更團結

提到早前退出粉絲群組一事,AK承認情緒不穩定,認為退出只是小事,只想專注工作及靜一靜,提到在手臂的「M」字新紋身,AK形容紋身與家人有關、是「屋企人手臂」,結婚也未必紋上老婆的名字。傳言MIRROR的合約即將到期而散團,AK說:「仲爭好遠,至於散團,我哋12個都好珍惜大家所擁有嘅野,亦都好珍惜公司俾到我哋嘅機會,我哋經歷咗咁大件事,其實我哋12個都有一齊去傾,反而比以前更團結。」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽